5/6/09

MARES TREBALLADORES, (específic: Conveni d'Hostaleria i Turisme)


Recull d'informació actualitzada al juny 2009 en quan als drets laborals durant l'embaràs i la maternitat en el sector de l'hostaleria i el turisme.
-------
CONVENI COL·LECTIU PER
L’INDUSTRIA D’HOSTALERIA
i TURISME DE CATALUNYA, 2008-2011

ROBA DE TREBALL
ARTICLE 41:
Les empreses tindran l’obligació de proporcionar al seu personal els uniformes, així com la roba de treball que no sigui d’ús comú en la vida ordinària dels seus empleats, adaptant l’esmentat uniforme als casos d’embaràs de la dona. (...)
La conservació i neteja d’uniformes i roba de treball aniran a càrrec de l’empresa i de no ser així, la compensació per aquest concepte es fixarà segons les quanties que es detallen en els annexos. (...)

CLASSES DE PREPARACIÓ AL PART
ARTICLE 47. 5. Maternitat.
(...) Els permisos sol·licitats per les treballadores per a realitzar, prèvia justificació, en hores laborables els exercicis del part sense dolor, han de ser concedits per les empreses, sent aquestes absències a càrrec de les empreses.

LACTANCIA
ARTICLE 33:
(...) Les treballadores, per lactància d’un fill menor de nou mesos, tindran dret a una hora d’absència de treball, que podran dividir en dues fraccions, La dona, a voluntat pròpia, podrà substituir aquest dret per una reducció de mitja hora de la jornada normal amb la mateixa finalitat o acumular-lo en jornades completes. En aquest últim cas, el nombre de jornades a gaudir per la total acumulació serà de 13 dies efectius de treball. Aquest permís podrà ser gaudit indistintament per la mare o el pare en cas que ambdós treballin.

EXCEDÈNCIES
ARTICLE 20:
(...)
3. Reserva del lloc de treball per tenir cura de fills i familiars.
Els treballadors/res tindran dret a un període d’excedència de durada no superior a tres anys per atendre a la cura de cada fill, tan quan ho sigui per naturales com per adopció, (...)
Durant el primer any tindrà dret a la reserva del seu lloc de treball. (...)
-------

ANOTACIONS PERSONALS:

>en quan a la baixa de maternitat: és actualment de 16 setmanes, sigui quina sigui la jornada laboral de la treballadora.
>en quan a les classes de preparació al part: també queda inclós el temps imprescindible de desplaçament des del lloc on són impartides les classes fins al lloc de treball. (com per qualsevol falta justificada, com ara anar al metge)
(font d’informació UGT / confirmat amb l'empresa on treballo)

>en quan a les hores de lactancia: són 13 díes (una mica menys que en d'altres sectors), sigui quina sigui la jornada laboral de la treballadora (partida o contínua). (font d’informació UGT / confirmat amb l'empresa on treballo)
En el supòsit que el conveni d’hostaleria no parlés de la lactancia, el càlcul a aplicar seria el següent: (font: gencat.cat)
“En cuánto al cálculo del número de días de acumulación de lactancia, si en tu convenio no dice cuántos son exactamente entonces te haces esta cuenta: la lactancia es una hora por día laborable, por tanto cuentas los días laborables que tendrás desde que empieces la acumulación hasta el día que el niño cumpla 9 meses. Eso son las horas totales de acumulación de lactancia. Entonces lo divides por el nº de horas que trabajas al día (sin contar las horas extras ilegales) y te saldrá el nº de días laborables que tienes de permiso acumulado de lactancia”
>en quan a l’ “excedència per tenir cura de fills” (que NO és l’excedència voluntaria, -per la que l’empresa no es veuria obligada a guardar el lloc de treball-) cal avisar amb 30 dies d’antelació a l’empresa de la voluntat de gaudir d’una excedència i cal avisar amb el mateix termini d’antelació del retorn a l’empresa. EnlaceTot i així, abans del gaudiment de l’excedència s’ha de cumplimentar un escrit de l’empresa on queda acordada la duració d’aquesta.
-------

LINKS:

-Per descarregar el Conveni d’Hosteleria o altres informacions a: http://www.gencat.cat (utilitzant el cercador)
-web de la Seguretat Social

-Per trucar a informació de la unió general de treballadors, ugt (clicar "convenis")
telèfon: 93 304 68 00 (i demanar pel sector en concret –hostaleria, industria...-)
Comissions Obreres CCOO, Barcelona, telèfon: 93 481 27 00
(i demanar pel sector en concret –hostaleria, industria...-)
-------

index search help: lactancia, maternidad laboral, madre trabajadora, madres trabajadoras, permiso de maternidad, excedencia para cuidar de hijos menores, excedencia para cuidar hijos, convenio de hosteleria catalunya, convenio de hosteleria, conveni d'hostaleria, conveni d'hosteleria, maternitat, mare treballadora, premama, premare, estatut del treballador, drets laborals de la mare treballadora, maternitat a la feina, feina i maternitat, trabajo y maternidad, paternitat, paternidad, padres trabajadores, padre trabajador, pare treballador, pares treballadors.